Tidspunkt

11. - 14. februar 2019

09:00 - 16:00

Påmelding

Pris: Gratis

Meld deg på ved å benytte påmeldingsskjemaet nedenfor. Påmeldingsfrist 31. januar.

Kan vi finne “smaken” av Trøndelag?!

Smak av jord, eller terroir som franskmenn kaller det, er et av de mest trendy begrep for karakterisering av mat med spesielle egenskaper. På engelsk oversettes terroir med “the sense of place”. Terroir er summen av effektene som det lokale miljø og jordsmonn har hatt på dyrkningen av matvaren. Lokale faktorer gir visse kvaliteter og egenskaper og preger kvalitetsoppfatningen av produktet. Det er antatt at man i Norden har mange råvarer med terroir-karakter.

Hvordan er det da i Trøndelag? Har vi unike forhold med tanke på jord, klima og kultur som gjør at vi kan si at maten herfra smaker annerledes enn på Østlandet og andre steder i verden?

Det er dette vi ønsker å sette fokus på under fagdagene for lokalmat – Mat på Mære 12.-14.februar!

Vi har invitert en rekke personer med spisskompetanse på høyst ulike områder til å si noe om den Trønderske smaken!

Hovedforedragsholder, Richard Juhlin (49),  kan lukte seg frem til det perfekte bilde av kokkenkjæresteparet og sure kluter på fem meters avstand! Du bør ta en dusj før du møter denne mannen!

Richard er kjent for sin oppsiktsvekkende treffsikkerhet ved blindprøver av champagne og er verdenskjent for sin unike luktesans! Han smakte sine første dråper champagne da han var åtte år og har i dag rekorden for flest testede champagner, over 8000 ulike typer. Han arbeider også som forfatter, foredragsholder og freelance-journalist for flere magasiner.

Norske TV-seere kjenner ham fra NRKs serie “Nesevis” som gikk på skjermen høsten 2012. Da reiste han og kokk Thomas Sjuve rundt omkring i Norge for å smake på unike råvarer; epler i Hardanger, fjell-lam og kyst-lam, potet fra Oppdal osv.

Richard Juhlin skal i sitt foredrag bidra med inspirasjon, kunnskap og argumenter for hvorfor råvarer og matspesialiteter fra Trøndelag kan ha et unikt lokalt særpreg med tanke på smak, utseende, næringsinnhold mm. Smaken er i sentrum. Hva påvirker smak? Jordsmonn, klima, kultur, genetikk etc. Dette blir spennende!!

Les mer om seminar-dagen under fanen “Program” og kursene under fanen “Kursbeskrivelser”. Den spennende fagdagen, tirsdag 12.februar, foregår i Weidemannsalen på Steinkjer rådhus. Kursene gjennomføres på ulike kursarenaer på Steinkjer og Mære landbruksskole.

Velkommen til smakfulle dager på Steinkjer og Mære!

logo arrangører

Se alle arrangement