Truls Svensen
Fra Næringslivets Hedersaften i 2023

Feir konkurrentene dine!

25. Oktober 2024
Det er krevende tider for mange næringsdrivende på Steinkjer for tiden. Nettopp derfor er det viktig at vi møtes og feirer hverandre.
 
Av
Anita Østby, daglig leder i Steinkjer næringsforum
Jørgen Asp, styreleder i Steinkjer næringsforum
Arve Løberg, juryleder for Næringslivets hedersaften

Det er i motbakke det går oppover, sies det - og kanskje derfor er årets utgave av Næringslivets hedersaften ekstra viktig. Bakteppet er litt mørkere i år enn tidligere år, både for små og større næringslivsaktører. Mange har levert svakere resultat enn tidligere, og flere forventer tøffe tider fremover. I en kommune som Steinkjer, hvor over 7000 personer jobber i privat næringsliv, kan det potensielt få store konsekvenser - både for kommuneøkonomien og for den enkelte familie.

Heldigvis ser ikke alt svart ut! For det er langt fra et mørklagt næringsliv vi har med å gjøre! For å nevne noen eksempel:
  • Skanska Husfabrikken har 11 prosjekter gående over hele landet - inkludert Svalbard og Jan Mayen.
  • Elman har vært med på mange store byggeprosjekter både i og utenfor Steinkjer, og både inntekter og resultater har utelukkende gått oppover de siste årene.
  • Malmo Sport utvider i sentrum (og gjett om vi er spente på å se hva de skal gjøre!)
  • Steinkjer Kornsilo har så stor pågang at de har behov for å bygge to nye kornsiloer.

Valget er ditt
I en tid hvor du kan kjøpe alt du vil ha med noen tastetrykk, er det enkelt å glemme verdien av det som skjer rett utenfor stuedøra vår. Men netthandlingen vår har konsekvenser for det lokale næringslivet. Det gjør inntrykk å gå gjennom Kongensgata og speile seg i alle de tomme butikkvinduene. Bak hvert eneste vindu ligger en historie om folk som satset stort og jobbet hardt, men som dessverre ikke lyktes. Men ære være dem for at de prøvde! Takk til Rune på Mathilde og til Magne og Johannes på OX for alt dere tilførte byen vår! Takk for at dere investerte penger, tid, engasjement og kjærlighet i bedriftene deres, og skapte liv og røre i sentrum.

For det lokale næringslivet er ikke bare en motor for økonomisk vekst i kommunen vår. Det er også noe av limet som binder byen sammen. Derfor er det viktigere enn noensinne at vi løfter blikket og støtter opp om de lokale aktørene som skaper verdier, arbeidsplasser og fellesskap her hvor vi bor. Valget er ditt; Vil du legge igjen pengene dine utaskjærs eller kjøpe symaskina di hos Siri på Kreativ eller notene dine hos Rolf og Helge på Sørlie Musikk?

Unn hverandre suksess
Se for deg Steinkjer uten AMFI, Malm uten Hotellet eller Follafoss uten Follacell. Det lokale næringslivet er ikke bare arbeidsplasser og møtesteder, men de er også en viktig del av identiteten til kommunen vår. De 240 medlemmene i Steinkjer næringsforum utgjør på mange måter selve ryggmargen i lokalsamfunnet vårt. Bedriftene tar et betydelig samfunnsansvar, for eksempel gjennom å sponse lokale idrettslag, teaterlag, arrangement og skoleklasser, og de er viktige for at folk skal trives i kommunen.

Noe av det viktigste vi som næringslivsaktører kan gjøre, er å unne andre suksess. Det er viktig å snakke varmt om hverandre, heie frem andre og feire når andre lykkes - selv om vi er konkurrenter. Og det er enda enklere å heie på hverandre hvis vi kjenner hverandre! Det er da også en av grunnene til at Steinkjer næringsforum - med unntak av et lite pandemi-hvileskjær- har arrangert Næringslivets Hedersaften hvert år siden 2019. Her møtes unge og ikke fullt så unge næringsdrivende fra alle sektorer, fra små til store firmaer, for å prate med kollegaer og feire hverandres suksess. Det skaper ringvirkninger og kanskje også nye muligheter for samarbeid og utvikling - til beste for næringslivet selv og alle oss som bor i kommunen.

Meld deg på Næringslivets Hedersaften her!

SISTE NYTT