Foto: Camerat
Foto: Camerat

Næringslivets Hedersaften 2024: Her er vinnerne! 🏆

15. November 2024
Torsdag kveld samlet vi næringslivet i Steinkjer til en storslått feiring under Næringslivets Hedersaften 2024. Med et fullsatt lokale, engasjement og jubel, hedret vi de som inspirerer og styrker Steinkjer som et sted for vekst, trivsel og utvikling.

Næringslivets Hedersaften 2024 ble en uforglemmelig feiring av de mange som bidrar til utvikling og vekst i Steinkjer. Kvelden bød på inspirasjon, kulturelle innslag, deilig mat og hyggelige møter, alt i en atmosfære preget av fellesskap og entusiasme for hva vi kan oppnå sammen.
 

En stor takk til alle som gjorde dette til en uforglemmelig kveld. Gratulerer så mye til prisvinnerne – dere fortjener all heder og ære! Vi vil også gi en stor applaus til de nominerte for deres imponerende innsats og bidrag i år.

Her er kveldens vinnere:

Årets ungdomsstipend - Sanna Vanebo

Prisen er et stipend hvor kapitalen kommer fra det tidligere legatet «O.A. Aalberg og families minne», som fra 2010 forvaltes av styret i Steinkjer Næringsforum. Prisen skal fremme ungdommens interesse for etablering eller utvikling av næringsvirksomhet innen håndverks- og handelsfag. Det tildeles årlig en fast sum kr 10.000,-

 

Sanna Vanebo vant årets ungdomsstipend. Her sammen med Anita Østby, daglig leder i Steinkjer næringsforum. Foto: Fotograf Emma A Johansen
Begrunnelse: Årets kandidat er en ung og målbevisst entreprenør som har vist imponerende engasjement for sitt fag og for Steinkjer-samfunnet. Med sin ekspertise innen hudpleie og vippeteknikk har denne personen skapt en egen virksomhet som ikke bare styrker hennes egen posisjon, men også bidrar til faglig utvikling i lokalmiljøet. Som kursholder har årets stipendvinner gitt andre unge muligheten til å sertifisere seg og ta steget mot å etablere egne arbeidsplasser – noe vi i Steinkjer og omegn trenger mer av. I tillegg har hun engasjert seg i samarbeid med NAV for å gi en ukrainsk kvinne språkpraksis i sin bedrift, noe som har resultert i et fortsatt arbeidsforhold og et verdifullt samarbeid.

 

Årets service- og vertskapspris: Bondens Utsalg Nortura
Publikumsprisen deles ut i samarbeid med Trønder-Avisa og Steinkjer-Avisa. Denne prisen går til en enkeltperson eller virksomhet – enten privat eller offentlig – som utmerker seg med fokus på service, kvalitet og vertskap. Målet er å hedre noen som gjør det lille ekstra for å ta vare på kundene og brukerne sine, og samtidig bidra til økt bevissthet rundt betydningen av godt vertskap og service i alle ledd. Prisen består av en annonsepakke til en verdi av kr 25 000, gitt av Trønder-Avisa og Steinkjer-Avisa.

Bondens Utsalg vant Årets service- og vertskapspris. Foto: Fotograf Emma A Johansen

Begrunnelse: Publikum nominert kandidater, og hele 76 unike forslag ble sendt inn. Basert på disse forslagene har juryen valgt ut 10 finalister, som publikum deretter stemte på i en finaleavstemning på t-a.no. Vinneren utmerket seg med hele 804 stemmer – en klar favoritt blant innbyggerne i Steinkjer. Denne virksomheten setter en høy standard for god service og er et forbilde for andre.


Årets gründer: Ystgård Bygg & Petter Ystgård
Prisen deles ut til en person eller bedrift som har gründet en virksomhet eller forretningsidè med suksess. Virksomheten må være stiftet for mindre enn 5 år siden, eventuelt må forretningsideen være utviklet for mindre enn 5 år siden. Tjenesten eller produktideen skal ha kommet så langt i utviklingen at kommersialiseringen er i gang – det vil si: at virksomheten kan vise til inntekter eller alternativt har gjort et gjennombrudd i form av å skaffe investorer. Det legges også vekt på at bedriften eller produktet er bærekraftig og ikke skaper negative følger for miljøet.

Ystgård Bygg og Petter Ystgård vant prisen for Årets gründer. Her sammen med Anita Østby. Foto: Fotograf Emma A Johansen

Begrunnelse: Mange velger å starte karrieren som ansatt i en annen bedrift før de eventuelt tar steget og starter noe eget. Noen bygger opp lang erfaring først, mens andre kaster seg ut i gründerlivet allerede i ung alder. Årets vinner av Gründer-prisen tilhører nettopp denne siste kategorien – en person som våget å satse på egen virksomhet tidlig, full av driv og pågangsmot. Med bare 24 år på baken bestemte årets prisvinner seg for å starte sitt eget firma. Midt i en tid preget av usikkerhet og store utfordringer valgte han likevel å realisere drømmen om å skape noe selv. Da Norge stengte ned våren 2020, ble hans nyetablerte bedrift kastet rett ut i et krevende marked, men prisvinneren lot seg ikke stoppe. Ved å utvikle bedriften steg for steg, klarte han å overkomme utfordringene og nå stadig nye milepæler. I dag kan bedriften vise til en omsetning på over 11 millioner kroner og et driftsresultat på knapt 1,8 millioner. Med seks ansatte, inkludert en lærling, har de alle nok å gjøre og har sett en imponerende vekst, til tross for vanskelige markedsforhold. Fra 2022 til 2023 økte omsetningen med hele 62 prosent, og inntjeningen fulgte godt med på denne veksten. Med mesterbrev som tømrer har årets prisvinner bygget opp bedriften sin uten særlig hjelp utenfra – en prestasjon som har gjort inntrykk på juryen.

Årets næringslivsaktør (omsetning under 100 millioner kroner): Kreditorforeningen SA
Prisen deles ut til en bedrift som har utvist innovasjon i bred forstand, har hatt god økonomisk utvikling og er en betydelig samfunnsaktør. Bedriften bør fortrinnsvis har hovedkontor i Steinkjer og ekspandere derfra. Formålet er å stimulere bedriftskulturen og høyne næringslivets status ovenfor regionens innbyggere og myndigheter.

Kreditorforeningen vant prisen for årets næringslivsaktør med omsetning under 100 millioner kroner. Her sammen med Anita Østby. Foto: Fotograf Emma A Johansen

Begrunnelse: Noen bedrifter opererer stille i bakgrunnen uten mye oppmerksomhet, ofte uten stor markedsføring og i bransjer som mange helst ikke vil ha direkte kontakt med. Likevel kan slike virksomheter spille en viktig rolle i lokalsamfunnet, som arbeidsplasser og solide bidragsytere over tid. Årets vinner av næringslivsprisen i Steinkjer er en bedrift som har vært en stabil aktør i mange år. Etter en stor konsolidering i 2021-2022 har selskapet styrket sin posisjon med hovedkontor i Steinkjer og avdelinger i flere norske byer. Til tross for en krevende tid for bransjen etter pandemien, har selskapet sett en positiv utvikling. Mens bransjen som helhet har gått gjennom en kraftig nedgang i antall aktører, har årets vinner tatt markedsandeler og vokst, med en økning i oppdragsmengden på 11 % fra 2022 til 2023 og ytterligere vekst på 8 % hittil i 2024. Deres portefølje omfatter løpende saker til en samlet verdi av over 1 milliard kroner, og årlig avslutter selskapet rundt 150 000 saker. I en tid hvor mange i bransjen reduserer staben, har årets vinner styrket teamet fra 56 til 70 ansatte siden 2021. Etter et svakt år i 2022, nådde de i 2023 et driftsresultat på nesten 7,2 millioner kroner av en omsetning på 90 millioner, og de forventer videre vekst med en prognose på 10 millioner i driftsresultat for inneværende år.


Årets næringslivsaktør (omsetning over 100 millioner kroner): Skanska Husfabrikken
Prisen deles ut til en bedrift som har utvist innovasjon i bred forstand, har hatt god økonomisk utvikling og er en betydelig samfunnsaktør. Bedriften bør fortrinnsvis har hovedkontor i Steinkjer og ekspandere derfra. Formålet er å stimulere bedriftskulturen og høyne næringslivets status ovenfor regionens innbyggere og myndigheter.

Skanska Husfabrikken vant prisen for årets næringslivsaktør med omsetning over 100 millioner kroner. Foto: Fotograf Emma A Johansen

Begrunnelse: Årets vinner av denne prisen har tidligere vært vurdert av juryen, men tøff konkurranse og tidligere økonomiske utfordringer har hindret selskapet i å nå helt opp. I år er de imidlertid en verdig vinner, ikke bare for egne 106 medarbeidere, men også for deres betydelige bidrag til lokalsamfunnet. Med 50 millioner kroner i skatter og avgifter og en ansatt-kjøpekraft på 45 millioner kroner, påvirker de lokalmiljøet positivt. Gjennom strategiske innkjøp fra lokale leverandører, forventer selskapet i 2024 å kjøpe varer og tjenester for over 400 millioner kroner, noe som gir store ringvirkninger i regionen. Deres målrettede arbeid med miljø og bærekraft bygger på forskning, blant annet fra prosjektene Klima 2050, ConZerW og SirkBygg, som utvikler løsninger for demonterbare bygg. Selskapet har også satt ambisiøse mål om klimanøytralitet innen 2045, med fokus på å redusere utslipp gjennom hele byggenes livssyklus og øke andelen gjenbrukte materialer. Etter en utfordrende tid med negativt driftsresultat i 2022, oppnådde de i 2023 en omsetning på nær 300 millioner kroner og har snudd til positive tall. For 2024 forventer de ytterligere vekst og et forbedret driftsresultat.


Årets Steinkjer-ambassadør: Jens Kvernmo 
Ambassadørprisen går til en person som er kjent for sitt ukuelige engasjement, sin omtenksomhet og inkludering. Prisvinneren har et stort nettverk og er Steinkjer-ambassadør gjennom å fremsnakke og fremstå som patriot for sin kommune. Ambassadøren har i så måte bidratt positivt til Steinkjer sitt omdømme.

Jens Kvernmo vant prisen for årets Steinkjer-ambassadør. Her sammen med Anita Østby. Foto: Fotograf Emma A Johansen

Begrunnelse: Årets «Steinkjer-ambassadør» har oppnådd en enestående posisjon som merkevare, med en stor følgerskare som få andre fra Steinkjer kan matche. Med over 100.000 følgere på Instagram har han bygget en solid nasjonal og internasjonal profil, særlig med sterk vekst i det svenske markedet. Hans reise har vært bemerkelsesverdig: fra å stå uten inntekt da pandemien rammet, til å bygge en suksessfull merkevare gjennom digitale kanaler. I 2023 tok han en kalkulert risiko ved å finansiere produksjonen av ekspedisjonen til Mongolia på egen hånd, noe som betalte seg da serien ble en stor suksess på NRK med over 800.000 seere. Med nye avtaler for flere serier, har han befestet sin posisjon i markedet. Med en stor tilhengerskare, appellerer han bredt til både unge og eldre, og er kjent for sin jordnære og inkluderende væremåte. Hans arbeid bygger på bærekraft og røtter i Steinkjer og Ogndal, noe som gjør ham til en ideell ambassadør for regionen.


Årets Steinkjer-ambassadør: Astrid Skogseth
Ambassadørprisen går til en person som er kjent for sitt ukuelige engasjement, sin omtenksomhet og inkludering. Prisvinneren har et stort nettverk og er Steinkjer-ambassadør gjennom å fremsnakke og fremstå som patriot for sin kommune. Ambassadøren har i så måte bidratt positivt til Steinkjer sitt omdømme.

Astrid Skogseth vant prisen for årets Steinkjer-ambassadør. Her sammen med Anita Østby. Foto: Fotograf Emma A Johansen

Begrunnelse: Juryen har valgt å utnevne nok en Steinkjer-ambassadør i år, og denne gangen går utmerkelsen til en kvinne som har vært en særdeles viktig kulturaktør i sin hjemby. Med sitt engasjement og talent som administrator har hun utmerket seg som en person som får ting til å skje og inspirerer andre. Denne ambassadøren spilte en sentral rolle allerede i 1997 under Steinkjers byjubileum, hvor hennes innsats skapte en uforglemmelig feiring for flere generasjoner. I tillegg er hun kjent som personen som virkelig har løftet Hilmarfestivalen til et nytt nivå. Gjennom mange år har hun, med kreativitet og pågangsmot, bidratt til å gjøre festivalen til en solid tradisjon i Steinkjer, sammen med styret, administrasjonen og mange frivillige. Hun har også vært en dyktig prosessleder for ulike kulturprosjekter på Innherred, der hennes kunnskap, energi og smittende humør har spilt en avgjørende rolle. Med sin tidligere erfaring i Steinkjer næringsselskap har hun dessuten samarbeidet med mange bedrifter og organisasjoner i lokalsamfunnet, noe som har gjort henne til en godt kjent og respektert skikkelse.


Juryens ekstrapris - Årets samfunnsaktør: Landsskytterstevnet 2024

Landsskytterstevnet 2024 vant juryens ekstrapris, årets samfunnsaktør. Foto: Fotograf Emma A Johansen
Begrunnelse:
Steinkjer har alltid vært opptatt av å være arrangørbyen. Og det er mange dyktige arrangører som bidrar til å befeste posisjonen som arrangørby. Noen arrangementer har hatt en tradisjon for å komme tilbake til Steinkjer med jevne mellomrom. Men ingen har garantier for at dette skjer. Og mange var redd for at Steinkjer var i ferd med å miste sin posisjon som arrangørby for ett av de største arrangementene hvert år i Norge. På mange måter hadde Steinkjer «hevd» på arrangementet med jevne mellomrom. Så var det noen entusiastiske ildsjeler som så at tar vi oss ikke på tak nå, så kan vi miste dette arrangementet. De satte i gang og Steinkjer fikk Landsskytterstevnet 2024 – eller bare LS 2024 blant venner. Det er få arrangementer som har så store ringvirkninger for et samfunn som nettopp LS. Samtidig er det få arrangementer som krever så mange frivillige dugnadsarbeidere som et slikt stevne. LS 2024 klarte alt med glans – og Leif Røkke og alle hans mannskaper har utført en viktig samfunnsdugnad som gjør at juryen vil utrope LS 2024 til «årets samfunnsaktør» i Steinkjer. Det er en formidabel innsats over lang tid, helt fra hovedkomiteen var på Voss året før for å lære, til de hadde gjennomført arrangementet på en prikkfri måte. Det er mye som skal klaffe både for selve arrangementet, men også for samarbeidet mellom lokalsamfunnet og arrangementet, og det har fungert på en utmerket måte.


Årets bonde: Hans Martin Landstad og Elisabeth Berg 
Prisen skal deles ut til en person som på mange måter representerer det beste av norsk landbruk. Denne prisen hedrer en bonde som har utmerket seg med bærekraftige løsninger og som med høy kvalitet og solid arbeid bidrar til utviklingen av hele næringen. Årets vinner er et forbilde, ikke bare for sin egen gård og sitt nærmiljø, men for landbruket som helhet. Vedkommende viser hvordan tradisjon og innovasjon kan gå hånd i hånd for å sikre en sterk og bærekraftig fremtid for bransjen.

Hans Martin Landstad og Elisabeth Berg vant prisen for årets bonde. Foto: Camerat

Begrunnelse: Årets bonde er en som ikke bare bryr seg om sitt eget felt, men også har et brennende engasjement for hele landbrukssamfunnet. Årets bonde tar del i erfaringsgrupper og deler sin kunnskap, bidrar i organisasjoner, og viser en imponerende evne til å tilpasse seg nye krav og muligheter i en tid preget av omstilling og usikkerhet. Personen vi skal hedre i kveld, kombinerer en fremtidsrettet tilnærming med dyp respekt for landbrukets verdier og har vist seg å være både innovativ og kvalitetsbevisst. Vinneren av "Årets Bonde 2024" har sammen med sin samboer skapt bemerkelsesverdige resultater i sitt første år som produsent. Han har vist en fremtidsrettet tilnærming til avl, med et spesielt fokus på duroc-svin, og har dermed markert seg i en bransje der det ofte stilles spørsmål om grisens rolle i norsk landbruk. Vinneren er en positiv og kunnskapssøkende bonde som tar initiativ, søker kontinuerlig utvikling og jobber for både bærekraft og kvalitet. Med sin rolle som driftsleder ved Mære Landbruksskole og som en aktiv stemme i bondelaget, har han etablert seg som et forbilde for unge bønder i hele Norge.


Årets arrangement: Hilmarfestivalen

Hilmarfestivalen vant prisen for årets arrangement, her representert ved Astrid Skogseth, tidligere festivalsjef. Foto: Fotograf Emma A Johansen
Begrunnelse:
Når vi snakker om arrangementer som løfter en hel bygd eller by, snakker vi om mer enn bare musikk, mat og underholdning. Vi snakker om å skape arenaer der mennesker møtes, hvor bånd knyttes, og hvor fellesskapet blir sterkere. Årets Arrangør-pris går til en aktør som virkelig har forstått hva det betyr å bygge lokal identitet og skape stolthet i lokalsamfunnet. Denne aktøren har vist hvordan et vellykket arrangement kan bli et kraftsentrum for kulturell utfoldelse og samhold – og hvordan ringvirkningene sprer seg til hele næringslivet, fra overnatting til servering og handel. Prisen går til et arrangement som gir folk en god grunn til å komme sammen, oppleve noe unikt, og ta med seg minner hjem som varer. De har vist evne til å tiltrekke seg stadig flere besøkende og har for mange blitt en uunnværlig del av året – noe man ser frem til, noe som gir hjertet litt ekstra fart. Denne aktøren har skapt et arrangement som gjennom profesjonalitet, engasjement og visjon ikke bare fremmer kulturen, men også setter stedet på kartet nasjonalt. I år går prisen til en festival som år etter år vokser i betydning og omfang. Med sin 2023-utgave satte de publikumsrekord, og de har blitt en nasjonal folkefest. Festivalen trekker ikke bare til seg et stort antall besøkende, men presenterer også en imponerende rekke artister – hele 150 artister fordelt på 80-90 ulike arrangementer. Med et solid barne- og ungdomsprogram og gratis inngang for alle under 12 år viser denne festivalen et stort hjerte for fremtidige generasjoner av kulturinteresserte.
 

Vi gratulerer alle vinnerne og de nominerte – dere inspirerer og motiverer oss alle! 🎉

En stor takk til alle som gjorde denne kvelden mulig – fra samarbeidspartnere og juryen til alle gjester som bidro til den gode stemningen. Takk til:
 

  • Brød og Cirkus - for nydelig mat og drikke, vakker pynting og en fantastisk innsats!
  • Sceneteknikk AS - for lys, lyd og en magisk stemning.
  • Camerat - for deres profesjonelle film- og fotobidrag.
  • Fotograf Emma A. Johansen - for de flotte øyeblikkene du fanget av vinnerne. 
  • Lindseth Reklame - for design og trykk av de stilige prisstatuettene, diplomene og deltakerkortene. 
  • Våre samarbeidspartnere - BDO, DNB, Ernst & Young, Grong Sparebank, SpareBank 1 SMN, Steinkjer-Avisa og Trønder-Avisa
  • Vår fantastisk flotte konferansier, Charlotte Audestad, som ledet oss gjennom kvelden med trygghet, sjarm, humor og nydelig sang.



 

SISTE NYTT